Kesäksi kuntoon! Joulukilojen karistus! Eroon kesäkiloista! Bikinipeppu pyöreäksi! Sinustako tämän kesän rantaleijona!?
Myyntilauseita vilisee silmissä, mutta oma peilikuva ei miellytä, väsyttää ja vaatteetkin puristavat. Sosiaalinen media tarjoaa toinen toistaan upeampia ilmestyksiä. Tutut ja tuntemattomat jakavat kuvia ja videoita somekanavissaan, miten oli taas ihana treeni ja tulipa mahtava olo.” Päälle terveellistä syötävää, kunnon unet ja huomenna uudestaan. Ai että”.
Mutta missä se kuuluisa motivaatio on ja mistä sitä itselleenkin saisi?
Pimeä syksy ja lähestyvä talvi on niin helppo tekosyy linnoittautua kotiin. Tehdä usein hyvää tuhtia ruokaa punaviinilasi toisessa kädessä keikkuen, pitkän työpäivän jälkeen asettua sohvan pohjalle Netflixin pariin ahmimaan uusia tuotantokausia lempiohjelmista. Lasten harrastukset kuskaamisineen ja varainkeruukampanjoineen vievät mehut kenestä vaan, eikö? Siihen päälle työstressi, mahdollisesti huonosti nukutut yöt, lasten sairastelut, kotityöt. Lista on loputon ja itse kullakin oman elämäntilanteen määrittelemä.
Syitä omalle saamattomuudelle löytyy aina. On kuitenkin hyvä muistuttaa itseään, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, tehdä ryhtiliikettä ja heittää tekosyillä vesilintua. Pienen itsetutkiskelun jälkeen sitä saattaa helpostikin löytää sen oman ”porkkanan”, syyn liikkua ja syödä terveellisemmin. Joillekin se on puhtaasti ulkonäkö ja sitä kautta esimerkiksi itsetunnon parantuminen, toiselle terveys, yksi haluaa jaksaa paremmin, olla parempi puoliso tai paremmin jaksava vanhempi. Kolmas haaveilee kisalavoille kiipeämisestä ja itsensä ylittämisestä.
Sen lisäksi että itsestään huolehtiminen on suuri palvelus itselle, on se sitä myös ihmisille ympärillämme.
Sanotaan, että rakastaakseen muita on ensin rakastettava itseään. Tämä pätee myös itsestään huolehtimiseen. Pidä huolta itsestäsi ja pystyt paremmin pitämään huolta myös muista. Sama homma, miten sen happimaskin kanssa lentokoneessa opastetaan toimimaan.
Tunteja meillä kaikilla on sama määrä vuorokaudessa. Yksin tai kaksin elävällä aikataulu on oletettavasti huomattavasti joustavampi kuin suurperheen vanhemmilla, yksinhuoltajavanhemmasta puhumattakaan. Opiskelijan pitää kiireisenä opiskelun lisäksi mahdollinen osa-aikatyö. Mutta jaksaaksemme arjessa, pitää itsestä pitää myös huolta. On osattava olla itsekäs, ja järjestää ne pienet hetket omaa aikaa säännölliseen liikkumiseen ja panostaa monipuoliseen ruokailuun. Liikkukaa yhdessä puolison tai kaverin kanssa. Ottakaa koko perhe mukaan liikkumaan, menkää kuntopoluille, ja suunnatkaa salille, jossa on lapsiparkki käytettävissä, jos tukiverkostoa ja lastenhoitoapua ei ole muuten saatavilla.
On ok olla itselleen armollinen ja edetä pikkuhiljaa, jottei se kaapin perältä kaivettu motivaatio säikähdä liian hurjaa aloitusta. Palkintona saat varmuudella itsellesi virkeämmän olon, nukut paremmin, jaksat töissäsi paremmin, toimit tehokkaammin ja kuin huomaamatta se peilikuvakin alkaa näyttää paremmalta.
Ruuhkavuosien kanssa painijat, ottakaa kalenterit esiin ja aikatauluttakaa arkenne niin, että kukaan perheessä ei koe jäävänsä paitsioon ja jää marttyyrinä kotiin viikkaamaan pyykkejä ilta toisensa jälkeen puolison tai koko muun perheen nauttiessa liikunnasta. Suunnitelkaa viikon ruokailut etukäteen, jottei kaupassakäynti vie aikaa joka päivä. Ei se aikatauluttaminen aina helppoa ole ja vaatii vähän vaivannäköä ja kompromissejakin, mutta väitän että lopputulos palkitsee 😊